I dag tänkte jag dela med mig av ett lättlagat bröd som jag nu hunnit baka ett par gånger sedan vi flyttade till Norge. 🇳🇴

Receptet är för en form eller bakplåt på ca 25×35 cm.

  • 50 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 5 dl vetemjöl
  • 5 dl rågmjöl
  • 5 dl snabbhavreflingor
  • 0,5 dl sirap

Gör så här: blanda ner jästen i en bunke med ljummet vatten. Tillsätt resterande ingredienser och knåda tills degen börjar lossa från bunkens kanter. Låt därefter degen jäsa under en bakduk i ca 40 min. Tryck sedan ut degen till en ca 2 cm tjock fyrkant på en bakplåt med bakplåtspapper. Strö lite havregryn eller frön ovanpå brödet och låt jäsa ytterligare 30 min. Ställ under tiden ugnen på 225 grader. För sedan in plåten i ugnen i ca 20 min eller tills brödet börjar bli gyllenbrunt.