Ja, och så var vi redan två veckor in i det nya året, år 2021. Jag började som sagt mitt nya jobb på studenthälsovården, YTHS, förra måndagen. De två första veckorna har vi främst introduktion till allt det nya, och under dessa tråkiga omständigheter (läs Corona) sker ju förstås det mesta genom möten på teams. Men man vänjer sig. Det är otroligt mycket nytt att lära sig gällande olika datorprogram och -system. Men, jag tror att jag börjar ha det viktigast på koll och idag bokade jag in min första klient. Mitt alldeles nya och helt egna fysioterapimottagningsrum finns i Novia-byggnaden på fjärde våningen. Åh, det känns verkligen så bra och så roligt redan nu. Så med det sagt – Välkommen till mig du som studerar på svenska i Vasa!

Nytt år brukar för många innebära nya mål, rutiner eller löften. Jag tänkte därför idag lista upp mina bästa tips för att träningen skall bli en regelbunden rutin och en rolig vana:

  1. Om du är ovan med att träna – börja med att träna max varannan dag. Om du är helt ny med att träna – börja med att träna max två gånger i veckan. Det tar lång tid för kroppen att återhämta sig efter hård fysisk belastning och speciellt nya typer av fysisk belastning. Tyvärr är det även så att ju äldre vi blir, desto längre tid tar det. Så för att undvika att överbelasta kroppen, få skador och/eller bli förkyld – börja försiktigt!
  2. Hitta en träningsform som du tycker är rolig. Det blir ohållbart i längden om man alltid ska behöva tvinga sig iväg till exempelvis gymmet. Testa något annat om du inte ser charmen med just styrketräning!
  3. Gör en riktigt bra playlist som du bara lyssnar på när du tränar. Själv har jag även några poddar som jag enbart lyssnar på under mina löprundor. När ett nytt avsnitt har släppts så beger jag mig automatiskt ut på en runda så jag ”får” lyssna! Detta fungerar även superbra med ljudböcker.
  4. Sätt inte ribban för högt. Det som är bra med det nu så populära ”Runstreak” är att tröskeln är väldigt låg. Runstreak innebär alltså att man skall försöka springa/jogga 1 mile om dagen i hundra dagar. En mile är ca 1,6 km och tar för de allra flesta 8-13 min att springa. Det har vi alla tid med, och hur trött och omotiverad man än är så har man dagens träningsmål undan på ca 10 min. Vill man så kan man alltid springa eller gå en bit till efteråt.
  5. Se till att ha bra utrustning från början. Det är oerhört viktigt med bra och bekväma skor samt träningskläder som andas och som håller dig varm och torr.
  6. Träna med någon som är på ungefär samma nivå som dig själv och planera in tränings dejter med honom eller henne med jämna mellanrum. Det är alltid bra att ha någon som peppar en när det känns tungt!
  7. Våga fråga om tips och råd av någon kunnig så att du känner dig trygg och säker när du väl tränar.
  8. Kom ihåg att äta bra och sova långa nätter för bästa möjliga träningsresultat 🙂

Mitt mål: att stärka ryggen så att jag orkar jobba med god ergonomi hela dagarna!