Röda vinbär innehåller 134 mg c-vitamin per 100 gram, vilket är väldigt mycket! Här har jag listat upp några frukter och bär i jämförelse med röda vinbär. Apelsin innehåller 54 mg c-vitamin per 100 gram, rönnbär 98 mg och havtorn 165 mg.

För alla er som gillar att äta livsmedel, produkter och varor efter säsong vill jag rekommendera mitt ”nya måste” på havregrynsgröten (eller till kvarg, keso eller yoghurt). Måstet är: äppelmos med smak av röda vinbär och vanilj. 

Gör så här: Skär äpplen i tjocka skivor eller i större bitar. Skalet får vara kvar. Koka äpplena tillsammans med lite vatten i en kastrull på låg värme. När äpplena börjar bli mjuka tillsätts röda vinbär och äkta vaniljpulver. Mängd helt efter egen smak. När äpplena är helt mjuka tas kastrullen bort av plattan och sen mixas allting med en stavmixer direkt i kastrullen. Låt moset kallna helt innan du häller över i mindre burkar. Moset hålls bra i kylen åtminstone en vecka. Om du gör en större sats kan du frysa ner askarna och tina upp vart efter. 

Ät och njut!

Äpplen från mormors gård 🍂