1. Planera dagens måltider

Planera hur du skall äta under dagen redan på morgonen eller till och med dagen innan. Det behöver absolut inte vara som att följa ett kostschema. Men fundera över frågor så som ”Hur ser min dag ut?” ”Vad, var och när ska jag äta under dagen?” ”När infaller träningen?” ”Behöver jag ta med mig ett mellanmål?”. Då minimeras risken att det blir för många timmar mellan målen, att du går och träna för mätt eller för hungrig och blodsockernivån hålls jämnare över hela dagen. Även sötsuget minskar och risken för ”hetsätning” när man äntligen kommer hem minskar.

2. Lyssna på kroppens signaler

Pusha inte kroppen till max för ofta och för länge. Lyssna på kroppens signaler fastän du kanske är en person som tycker om att töja på gränserna. Typiska tecken på att det ”börjar bli för mycket”, eller redan är för mycket, är när du får mjölksyra snabbt på träningspassen och det även är svårt att få bort syran ur musklerna, du har muskelvärk/träningsvärk längre tid än du normalt brukar har, du är ständigt trött, du blir ofta förkyld, du skadar dig och får ont på olika ställen i kroppen.

3. All träning är bra träning.

All typ av träning är bra träning. All typ av normal motion och rörelse är således även hälsofrämjande, dock är exempelvis elitidrott sällan hälsofrämjande. Många tror nog att ordet ”träning” automatiskt innebär skrikande lungor, svett som sprutar och spy-känsla efter passet. Så behöver det inte alls vara. All rörelse och motion där musklerna jobbar och pulsen stiger kan och får kallas träning, även om musklerna bara jobbar lite och pulsen enbart stiger lite. Träning skall vara rolig och kännas givande både innan, under och efter passet. Tycker du inte att den träning du utövar är rolig – testa en annan motionsform eller idrott.

4. Vardagsmotion vs träningspass när syftet är viktnedgång?

Många tror nog att man behöver träna stenhårt för att gå ner i vikt, men det är inte hela sanningen. För att gå ner i vikt behöver man göra sig av med mer energi än man får i sig. Om man exempelvis får in mer vardagsmotion än man vanligtvis får, utspritt över hela dagen, så ökar hungerskänslorna inte speciellt mycket. Hungern är ungefär den samma som den brukar vara trots att man kanske förbrukar 300-400 kcal extra på grund av vardagsmotionen. Om man däremot är relativt stilla en hel dag men tränar ett tuff pass på 45 minuter på eftermiddagen så förbrukar man även då ca 300-400 kcal men då kommer hungern att vara mycket större än normalt senare på kvällen på grund av den höga intensiteten på passet. Så kort sagt är stor mängd vardagsmotion det bättre alternativet om syftet är att enbart gå ner i vikt. Dock är såklart en kombination av både vardagsmotion och olika träningspass att rekommendera i ett hälsofrämjande syfte!

 

Det var dagens tips och råd. Ha en bra start på veckan allesammans!