1. Ät dig mätt på husmanskost!
Äter man sig mätt på ”riktig” mat slipper man garanterat det värsta sockersuget och energidipparna under dagen uteblir. Den där väl omtalade tallriksmodellen är faktiskt ganska bra att sträva efter, det vill säga ät mycket sallad, en proteinkälla och lite potatis eller andra rotsaker.

2. Veckohandla på måndag istället för på fredag
När man veckohandlar på fredagar är såväl kylskåp som skafferi fullt av godsaker till helgen – vilket såklart gör att man stoppar i sig lite extra. Måndagar känns däremot för många som en ”nystart” och då vill man både handla och äta nyttigare.

3. Byt ut de sockerfyllda bakverken och efterrätterna mot nyttigare varianter
Mina tips är t.ex. att göra egen glass av frusen banan och mango/jordgubbar/hallon eller blanda till en chokladmousse av banan, avokado och kakao.

4. Läs innehållsförteckningarna
Matlagningsgrädde är exempel på en sådan produkt som kan innehålla allt mellan 60 kcal och 160 kcal per 100 ml. Välj produkt efter dina målsättningar!

5. Gör som du gjorde som barn – ät godis bara på lördagar!
Välj en dag i veckan när du unnar dig god mat/dryck och lär dig att vänta och längta efter den dagen. Sockerbehov behöver absolut inte tillfredsställas direkt på sekunden.

6. Träna inte (bara) för att få äta mer
Jag vet inte hur många gånger jag läst inlägg där en person varit ute på en timmes promenad och sedan skrivit ”fredagsfys före fredagsmys” och laddat upp en bild av en pizza. Under en timmespromenad förbrukar du i bästa fall 400 kcal, pizzan på bilden innehåller ca 1300 kcal. Behöver jag säga mer? Såklart kan man unna sig en pizza efter långpromenaden på fredag, men detta är ju inget som fungerar att göra efter alla träningspass. Tänk då på punkt 5!